Saturday, August 23, 2008

Sebulan dah...

Hari ini genaplah sebulan aku dan Alya dok kat Yanbu ni. Cepat ek masa berlalu. Kami pun dah dapat sesuaikan diri dengan cuaca dan keadaan persekitarannya. Buat masa ni cuaca masih lagi panas membahang, suhu diantara 38 C - 40 C. Banyak aktiviti luar rumah dilakukan pada waktu petang atau malam. Selebihnya berkurung kat rumah tengok tv. Kebanyakannya citer arab le (dah nama pun dok kat arab), cartoon lak 24 jam. So, TV tu Alya le yang punya.

Matahari yang panas membara

Gi ngeteh malam-malam kat tepi laut.


Tengok movie, sarikata arab

Dengan keadaan cuaca yang panas ni, Alhamdulillah nampaknya kesihatan kami masih berada di tahap yang memuaskan. Batuk dan selsema tu adatlah. Tu pun sehari dua je. Mungkin berkat meminum air zam-zam. Kat sini, dapatlah kami minum air zam-zam hari-hari (kalau tak lupa le..). Yalah dok dekat ngan Mekah, senanglah dapat. Harga setong pun cuma SR 10.00 aje. Insyallah, mudah-mudahan kami sekeluarga dijauhkan dari sebarang penyakit. Amin. Kat sini, dengar khabarnya, demam sikit pun kena x-ray... kenapa ek?

Air zam-zam kat rumah.

Bab makan lak, kebanyakannya masak dan makan kat rumah je. Antara special menu yang aku dah masak ialah lontong ngan rendang ayam, mee rebus, nasi lemak sambal tumis udang, roti jala ngan kari ayam, mee hoon sup, ayam kurma, ketam black pepper dan mee goreng mamak. Yang lain tu biasa-biasa je. Itupun sementara stock dari Malaysia masih ada. Kalau dah abis, bantai roti pak arab je le.... Tapi kalau nak masak kat sini kena creative sikit. Yang tak de, boleh diadakan. Betul tak mama bungas..

Ketam black pepper


Ayam kurma


Sorry kat sini tak de lesung batu. Yang ada lesung kayu atau tembaga. Yang kayu ni kena tumbuk slow-slow sikit kalau tak nanti pecah.

Makanan tempatan pulak beraneka jenis gitu. Aku pun dah try beberapa jenis makanan kat sini antaranya ialah nasi mandi ngan ayam tandoori, roti tamis ngan honey, murtabak ayam, roti berisi ayam (lupa lak nama dia, macam kebab gitu) dan ayam Al-Baik (fast food macam Marrybrown). Sedap gak makanan they all ni, dapatlah diterima oleh anak tekak ni. Ataupun memang anak tekak ni boleh bedal apa je yang ada kat depan mata. kikiki....... Tapi kan...kan...kan...dok merantau macam ni tak boleh cerewet-cerewet, kalau tak laparrrrrrrrrrrrr... huhuhu.



Yang paling sedap sekali ialah nasi mandi ni. Aku beri 5 bintang.


Roti tamis dimakan ngan madu.
Tapi we all ubah makan ngan sambal tumis ikan bilis n sambal kacang. Sedap tu...

Acara makan beramai-ramai di dalam dulang.

p/s : minggu depan dah start puasa, teringat lak pasar Ramadan kat Kg. Melayu, JB. Kalau ada sapa-sapa pergi, tolong belikan popia basah, lepas tu tolong makan kan k.


17 comments:

Dida... said...

Salam..

Aisey.. favourite kite sama la.. popia basah kg. melayu.. InsyaAllah sy akan beli dan makan kan utk akak eh.. :)

Masdihana Hamzah said...

ye ke... nanti kalau beli, amik gambo, masuk dlm blog. tak dapat makan dapat tgk gambo pun jadi le.... hehehehe.

KAHERAH said...

Salam...

alahaiii berselera juga erah tgk gambo makanan tu mas....malah nampk lg sedap oooo...yelah janji perut terisi kan..tekak plak leh terima..

Masdihana Hamzah said...

salam erah.

Jangan lak dok ngidam nak makan roti tamis tu... karang cik abg kena DHL lak dari sini..

REENAZ said...

Akak tau buat popia basah tu...Nak ker?? Nti ar kalau senang2 akak buat.Sbb menda ni leceh sket ar nak buat...Kena ada kosentrasi sepenunyer...Ahaks!

Masdihana Hamzah said...

Terror le kak ina ni... serba serbi tau... dah puji2 tu apalagi tlg le buatkan...hehehe

apa kata bulan posa ni, kak ina bukak gerai ramadhan kat depan rumah, lps tu suruh anak dara 4 org tu jaga... mesti laku sih....

Ejalz said...

Mas, karang tak pasal2 yang laku anak dara bukannya popia... hehe.. sana bukan boleh tayang2 anak dara nih.. karang kene sapu plak... kuikuikui...
Best tak makan ketam? murah gilerrrr kan ketam sana.. mana penah dapat murah cam tu kat mesia.. ikan kerapu pun murah, colourful lagi...
Btw, kami nak balik dah lagi seminggu - merdeka day, tunggu kepulangan kami tau...

Masdihana Hamzah said...

welcome back ejalz....

kami tunggu kepulanganmu.. sebab kitaorg pompuan kat sini ada planning nak gi ladies street ramai-ramai shopping raya, so kenalah bawa pakar..... (masa tu mintak tlg husand jaga anak2...hehehe)

kalau beg tu kosong lagi, tolong le belikan kicap manis satu botol .. nanti mas bayar ikut harga pasaran kat Yanbu ni. kicap dah abis... cam ne nak wat ketam black pepper lagi...

Kat sini kalau gi pasar, geram tengok ikan2 dia, betul le very colourful. Udang jgn citer le beso2.. Ari tu baru jumpa ketam yg ada isi, kat sini bulan mengambang kot...

Ummi Wafa said...

cantiknyer pic "matahari panass membara"! nice snap!
kat sana tak de jual blender ker?

Masdihana Hamzah said...

salam um.

kat sini mmg ada blender, dah beli pun satu.. tapi kalau nak buat sambal belacan atau nasi goreng kampung, lagi power kalau pakai yang tumbuk tu.. asli gitu... hehehe

yann said...

amboi kalu citer bab makan sampai biler pun tak abis..hihihi
kak mas abik a pic ikan yg colorfull tu..nk tengok gak rupernyer..sama k edak dgn ikan mesia..bole la berangan nk masak
masam manis..
stim..
bakar..or whatever la..wakakaka

Masdihana Hamzah said...

salam yann...

dah nama nyer org umah... citer masak je le... kat sini mmg betul2 digelar org umah sbb byk dok umah dari kuar. tak mcm kat mesia tu...

insyallah kalau hari khamis or jumaat ni gi pasar, nanti akak snap gambo ikan yg colour2 tu k. pak arab yg jual ikan colour2 tu nak snap sekali ke...?

semlm baru je masak ikan bawal masam manis... sedap gak..hehehe puji diri sendiri.

REENAZ said...

Nak bukak bazar ramadhan pun bole... Mas satu gerai, ejalz satu gerai(make sure pas dpd college trus p gerai),kak za satu gerai, ehhh ramai tu..Kalau tak laku kita tukar ler suka sama suka. kih kih kih.

Nak snap ikan colour2 tu leh tp kena mintak permission dulu. Org arab ni bukan leh amek gambo suka2 ati. Lg2 yg ulu2 punyer org...Siap marah2 lg. W/pun kita x amek gambar dorg.

KAHERAH said...

salam,

Mas bila lg nak sharing cete..kita yg kat Mesia dok tgu jek cete kengkawan yg ada kat sana..Lambat lg nak join semua kat sana...Suami da seronok kat sana tiba pada 13hb Ogos lalu...

yann said...

pak arab tukang jual ikan x yah la bubuh kt blog kak mas..marah pulok cik abang nti..hihihi
susah la camni..kalu nk abik gambo pun x leh..kak ina ader pgalaman camtu k..?kiter kt mesia ni teringin gak nk tgk pasar2 kt area yanbu..

Masdihana Hamzah said...

sori le dua tiga hari lepas sibuk sikit mengikuti perkembangan permatang pauh... tu yang lama tak update blog... lagi pun tak de citer best... hehehe...

insyallah kalau pergi pasar nanti, cuba snap gambo ikan posing.. ala snap le pakai handphone. they all bukannya perasan... ye ke...

nurie said...

Assalamualaikum...
Seronok plak baca blog akak ni...Salam Perkenalan dari saya.