Friday, August 29, 2008

Pasar Yanbu

Akhirnya berjaya gak aku menunaikan janjiku kat salah seorang rakan mayaku iaitu Yann dari Paka, Terengganu. Dia request nak tengok ikan colour-colour kat Pasar Yanbu ni. So, pagi tadi masa aku ngan hubby pergi pasar, habis semua ikan-ikan kat sana aku suruh posing. Mula-mula takut gak aku nak snap gambar-gambar ikan ni. Takut kena marah. Ialah dahlah tak beli, amik gambar ikan dia lak tu. Tapi sebaliknya, mamat yang jual ikan tu beri kerjasama yang baik memposingkan ikan dan udang dia.... Thank you brother. Memang dah rezeki Yann dan kenalan-kenalan maya yang lain kot nak tengok ikan kat Pasar Yanbu ni. Tapi pagi tadi ikan kurang sikit le maybe masa tu Pasar dah nak tutup sembahyang Jumaat kot.

We all gi situ pun kejap je sebab hubby nak balik sembahyang Jumaat. Dah puas dok amik gambar ikan beso-beso tu, last last beli udang ngan sotong je... Nasib baik tak kena marah ngan mamat arab tu.... amik gambo je, tapi beli tak gak ... hehehe jangan mare brother.. nanti cepat tua.

Pasar Yanbu
Inilah suasana pasar basah kat Yanbu ni. Tapi tak berapa basah pun.

Ikan Laut Merah
Kalau nak tau nama ikan-ikan ni, kenalah tanya kat Abg Leman saya. Dia pakar ikan.


Kalau nak beli ikan2 ni kena beli seikat, banyak lak ... tu yang tak jadi beli.

Lobster ni sekilo hanya SR60.00. Murah kan...

Ikan colour biru... sedap agaknyer!

Colour memang menarik, rasa belum tau lagi..

Kalau malas nak siang, kat sini ada services menyiang ikan. Kena bayar le.



Pemandangan cantik kat depan Pasar

Agaknya bot ni yang bawak ikan-ikan tu ek...

Bagi Puan-Puan yang akan kemari, dah boleh start mencari resepi-resepi yang sesuai untuk memasak ikan-ikan seperti di atas ni. Jangan lupa bawa bahan-bahan nyer sekali... Bila dah masak nanti, boleh le beri sikit kat jiran seberang jalan ni.

p/s : Akak ni tolong amik gambar ikan beso-beso boleh le, tapi kalau nak tolong masak kan tak reti akak oiii.... nama je isteri nelayan. kikiki....

9 comments:

leman said...

Salam... sikit pembetulan, yg jual ikan tu kebanyakkannya org dari India, bangla atau mungkin pakistan. Kalau pak arab, payahla nak nampak dia org jual ikan. Kalau tokeh dia mungkin gak. Anyway, nice shot... lawa juga hasil gambar awak!!

Masdihana Hamzah said...

tq...tq... tengok tangan le...

ye ke bukan org arab... saya tak tengok orgnya, saya tengok ikan je...hehehe

yann said...

ya allah kak mas...bbunga raser d hati..sukran jazilan wahai cik akak yg baik ati n rupawan..ikhlas tau..
nice pic..dpt gak menatap gambo2 fish yg colourful tu..tengok ikan2 tu gerammm jer..tp x tau lah rasernyer camner..kira2 kalu masak masam manis sodap jugak nie..(fvrite tuuuu..).isinyer nmpak gebu..pandai gak ikan2 ni posing ala2 model gitu..wakakaka
lobster kalo kt mesia x dapat arga cam tu..nie kira bagus nie..musykil lah..ngape lobster itam smacam ek..lepas nie kena himpun semua resipi seafood ni..hubby yann kater ketam murah kt yanbu..betuk k?
pasar yanbu pun hubby yann x pernah jejak..huhuhu..maklumlah bujang..semua main order jer..hihihi
doa2 moga segala urusan k yanbu d permudahkan oleh-Nya...amin

Masdihana Hamzah said...

Ala Yann kebetulan je gi pasar semalam. Kalau tak, tak gak snap gambo2 ni... pulak tu mamat yg jual tu dok melayan akak memposing kan ikan n udang dia...

ikan tu nampak cam sedap2, tapi tak tau lah ye tekak ni leh masuk ke tak.. sebab tu akak kalau gi pasar tak kembung,kerisik atau bawal je yg akak beli...

REENAZ said...

Ha ah, ketam kat sini sekilo baru SR10. Semalam petang akak ada p pasar gak. Rasa2 nyer mas dah p dulu sbb lobster tu dh tinggal sket. Kat sini ikan lg mahai ler dpd ketam. Ikan kembong 1kg Sr20. hu hu hu

Masdihana Hamzah said...

kak ina beli ketam ke semlm. masak apa? sedapkan...

kalau bab harga2, saya ni kurang arif sikit sbb cik abg yg bayar. tp dia tak risau sangat sebab isteri dia ni tak minat sangat ikan yg beso2 tu.

Ummi Wafa said...

wah..banyak nye ikan...kata orang n9 masak lomak cili api pun sodap tu...any way nice pic.

EINAZ.. said...

salam... wah! mas cantik suungguh ikan2 tu.Nak masak pun mcm sayaangg gitu..Saya admire suggh kat ikan kerapu merah tu. ishk..ishk..ishk bekilatnye dia.. Yg biru tu dh biasa.Buat masak asam pedas mmg sedap giler..isinyer lembut..arwah abah saya suka ikan biru tu.Arwah kata nama ikan tu ikan becok..klu org boyan suka masak chelok (msk singgang kuning tulah).tpi lobster tuu..rupa dia mcm monster la mas..marah kot mas ambk gmbr dia.. mesti nk mintak royalti tu.Wlmcmne pun ikang-ikang tu mmg fresh..

Masdihana Hamzah said...

salam uw n kak einaz,

kalau masak lomak cili padi n singgang tu leh lah saya masak.. sedap gak tu..

entahlah ye ngapa lobster tu colour nyer cam tu? may be lobster laut merah cam tu kot...

hehehe... kalau sayang nak masak, wat perhiasaan je kat atas meja.. awet kan... leh gitu