Tuesday, September 2, 2008

Ramadhan Pertama di Yanbu

Semalam umat islam di Malaysia dan KSA dah mula berpuasa. Dan buat pertama kalinya dalam hidup kami sekeluarga, kami berpuasa di perantauan mengutip sedikit pengalaman berpuasa di negara orang. Macam manalah agaknya ye... sama je kot...
Time2 macam ni mulalah rasa rindu kat family di Malaysia. Ngan mak (dan juga masakannya), abah, adik beradik, atok, nenek, mak cik, pak cik, sepupu2 n ipar duai semua. Selalunya bulan ramadhan cam ni, kami akan berbuka ramai-ramai kat Skudai ataupun S.g Tiram (kalau ada kesempatan). Meriah gitu ngan makanannya. Sampai senak perut nak sembahyang maghrib. Semalam, berbuka puasa 3 beranak je. Sayu gitu......
Petang semalam, aku tak tau nak masak apa. Tak de ihlam. Puas gak kepala ni dok berputar2 memikirkan juadah berbuka. Tulah masa kat Malaysia, malas masak. Main beli je kat pasar ramadhan. Pasar ramadhan K.g Melayu, Uda n Dahlia memang favourite kami. Kat sini ada gak pasar ramadhan, tapi makanan Pak Arab je le. Cam ne rupanya lum tahu lagi, sebab lum pergi. Last-last call Kak Ina, minta ihlam... n decided nak buat karipap n nasi lemak sambal tumis udang. Inilah kali pertama aku buat karipap. Kalau kat Mesia, beli yg ready made je. Jadilah gak, tapi macam-macam saiz gitu. kikiki... Dapat le aku tukar-tukar kuih ngan Kak Ina dan beri Hj. Fadzil sikit buat berbuka. Dah beri kat jiran2 tu, takut gak rasanyer tak sedap. hehehe... makan je le ya... So, selesai sudah masalah hari pertama berbuka puasa..... cam ne lak ngan esok, lusa, tulat dan hari-hari seterusnya....................... mak tolong!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Karipap aku ngan pau sambal Kak Ina. Sedap tu... ada sapa-sapa nak order.

Juadah berbuka hari pertama. Nasi lemak sambal tumis udang ngan ayam goreng.

p/s : mak masak apa ek hari ni... selalunyer bulan-bulan puasa cam ni dia masak special untuk kami. Malas nak call dia, takut sedih. huhuhu

7 comments:

Ejalz said...

alamak .. rugi la tak gi hantar kicap kipas udang semalam ... kalu tak boleh merasa sambal tumis udang tu.. yumm..yumm..
baru first day mas, jgn pikir byk sgt.. ada lagi 29 hari nak kena pikir menu.. hehe..
camne nak contact mas eekk? ada mobile no tak?

Masdihana Hamzah said...

tulah tunggu gak kalau2 ada tetamu nak dtg. tapi segan gak nak jamu tetamu... hehehe, takut tak sedap. tu lah masa dok ngan mak dulu, tak nak belajar masak ngan dia....menyesal tak sudah. kikiki

no phone ada tp selamat ke nak mention kat sini. email no phone ejalz kat masdihana@yahoo.com nanti mas call ejalz k.

KAHERAH said...

Alahai...janji dapat gak berbuka ngan hubby..Erah kat sini bergenang airmata berbuka hr pertama tanpa suami...huhuhuhu

Ejalz said...

erah, kamal pun bergenang jugak tu.. datang sini senyap jek, nampak tak ceria... teringat kat erah ngan anak la tu.. hehe.. (ke tak sedap kita masak.. kehkehkeh..)
sabar ler erah, insya-allah sementara jek nih..

LYNN said...

Assalamualaikum Mas, since my "buddy" dah pi yanbu boleh gak tahan control 4 askar Pawi ni. Tapi bila berbuka tu memang lah.. terasa. Semalam ter..pergi Uda pasar Ramadhan tapi terlalu awak sebab takut terkurung ujan sangat lebat... dapatlah beli murtabak dan roti John. Nampak Mas punye kueh.. tu okay lah.Keep it up.Ni tengah tengok blog isteri-isteri di Yanbu..

as said...

tu dia...kak mas, karipap ngan nasi lemak tak dapat dipisahkan :P

sedapnyer kuih2..sedih la..takder pasar ramadhan...sini banyak la khemah..ingat pasar ramadhan,rupanya makan free..nak join,semua jejaka sahaja...hehe...

tak sabarnya tungu tahun depan,nak balik beraya di Malaysia..leh round2 pasar ramadhan..haha...

Masdihana Hamzah said...

salam erah.

erah sabar je lah ya.... setiap pengorbanan tu kan, insyallah ada ganjaran nyer. erah kan dok ngan family skg ni. tak le sunyi sangat. apa yg penting jaga kandungan2 tu baik2. jgn sedih2 selalu... k


salam lynn.

terima kasih singgah kat blog ni. lepas ni boleh le kita link k. pawi rasa2 nyer seronok dok kat sini. dia dah pi mekah n madinah. so far lum jumpa lagi. planing nyer bila lynn ngan anak2 nak kemari? biar meriah sikit Yanbu ni.

Salam As.

selamat menyambut ramadhan. hubby dah normal shift lum.. kalau lum sabar je le.... tak lama lagi ok le tu..

kebetulan lak ari tu, wat nasi lemak ngan karipap... my favourite. habis gitu.. semalam rebus ubi cicah ngan sambal tumis ikan bilis... pun licin gak... tapi malu le nak tukar2 ngan jiran2 kikiki.... hari ni lum tau lagi... hai still have 28 days tuk pikir pasal menu buka posa ni...