Wednesday, May 14, 2008

Kek Pisang

Petang tadi, dok boring-boring kat rumah tak tahu nak makan apa, lalu adik iparku, Yati suggest buat kek pisang. Lagi pun pisang kat dapur tu dah lama di beli, tak de siapa yang sudi memakannya. Cari punya cari terjumpa gak resepi kek pisang ni kat dalam majalah Wanita lama-lama yang masih aku simpan. Lepas tu terus kami ke dapur check bahan-bahan yang diperlukan. Alamak roti dan soda bikarbonat tak de la. "Tak pe, tak pe kita adjust", kata adik ipar aku. Roti kita gantikan ngan tepung dan soda bikarbonat kita ignore je... Dan inilah hasil nyer Kek pisang kami. Mmmm yummy... sedap. Tak tipu.

Bahan-bahannya :

100 gram gula perang/gula halus
2 biji telur
125 ml minyak masak
4 keping putih roti /2 cawan tepung gandum
10 ml serbuk penaik
5 ml soda bikarbonat (tak de pun tak pe)
4 biji pisang berangan - dilecek.


Cara Membuatnya :

1)Pukul gula, telur dan minyak sehingga kembang dan jadikan satu adunan.
2)Ayak bahan-bahan kering dan masukkan ke dalam adunan. Selang selikan dengan pisang.
3)Curahkan adunan ke dalam bekas pembakar dan masukkan ke dalam ketuhar dengan kepanasan suhu 180 darjah celsius selama 35-40 minit.
4)Setelah di keluarkan dari ketuhar biarkan sejuk dahulu dan dah sedia untuk dimakan. eemmm yummy... sedapnyer

Selamat Mencuba. Kekawan ada tak resepi kek pisang yang lebih sedap dari ni. Share le ngan kita...

3 comments:

KAHERAH said...

Salam nie rate nye mas tuk ke sunway lagoon...

http://www.sunwaylagoon.com/about/tables.asp

Masdihana Hamzah said...

thanks era. dah dapat rate nyer. mahal ek.

KAHERAH said...

Mas..

Memang mahal tapi kita puas hati dapat berhibur bersama anak...kira nak lepaskan tekanan lehla g bercuti..ehhehehee..