Thursday, October 2, 2008

Masak & Makan Raya

Posting kali ni bukannya apa, saja je nak dok tayang kat mak, abah n family semua kat JB, hari ini dalam sejarah aku masak lauk raya. Selalunya aku ni buat2 nyebok je tolong they all, kekadang tu ada gak curi2 tulang tido kat dalam bilik masa mak masak raya. hehehe....... Semalam dengan sokongan moral dan bantuan dari hubby, akhirnya aku telah berjaya menyediakan beberapa jenis lauk pauk yang biasa kami makan masa raya kat JB. Caya lah......

Nasi himpit, lodey, rendang daging, sambal goreng, ayam black pepper n sambal kacang.
Projek masak memasak kami mulakan selepas sembahyang subuh hari raya kedua setelah semua bahan2nya kami beli kat kedai Indonesia n Panda Hypermarket pada malam hari raya pertama. Alhamdulillah, semuanya masih ada dijual terutamanya tahu, tempe, lengkuas n serai. Mana2 lauk yang tak berapa sure resepinya, aku refer le kat buku resepi yang aku bawak dari JB... Dalam pukul 3.00 petang setelah confirm semua lauk pauk tu dah siap masak dan rendang nyer terasa rendang..... baru le aku beri green light kat hubby untuk jemput sebahagian daripada member dia datang umah makan2 lepas isyak. Sori le kami tak dapat nak jemput semua warga Malaysia di Yanbu ni.. sebab periuk kat umah ni saiz M je...



Hidangan buat tetamu yang sudi datang ke rumah.

Kekawan hubby

En. Leman melayan tetamu

Memperagakan baju raya....

Cikgu di Yanbu


Jemputlah makan. Kalau sedap tambah2 lah lagi, kalau tak sedap diam je le.....

Alya sempat gak potong kek birthday ke 5 th yang jatuh pada 29/9/08

Uncle Leman...... mana duit raya kami!!!!!

5 comments:

EINAZ.. said...

salam.smoga maz dn yg ln2 gembira mnymbut raya di KSA..thun ni sya x brp raya sgt.kereta 3x msuk bgkel.skrg dh ok but kna mantain 90/100kmj je.....x syok klu nk blk kg.sb dh x dpt nk race ngan alphard kt hway tu..ngan alphard ni krg2 pn 130-140km/j.he..he..he.
maz,ada krmn buat maz tau...nti maz tuntut dr mr labu ye..bukan kuih raya tau..thun ni kita langsung x buat kuih raya...baju raya pun kta x buat...lpaskn ank2 je...bebudk tu boring gak sb x blik kg..tpi nk uat camne kn..but evrythng undercover...oh ye!! lupa lak nak puji...lawa2 belaka lauk pauk raya tu yek.!kira olait gak...drp kita kat pgdg ni....khuk!khuk!maz,kta x leh lma ni..coz kta guna komptr kat cyber kwn kat tmn scntex ni.ank kita smpi trlelap ni kat sblh ni.kmptr msih kna tahan wad lg lah..nurse n doktor smua cuti rya...apa2 msg kat hp kta bleh x?? mtk no phone ngan kak za (ummulamirul) @ kak ina (mama-bungas). key salam... smoga aidilfitri membawa seribu pengertian buat maz & warga mlaysia di kota YANBU..

Pantun aidilfitri...:
"Ketupat pulut lauknye rendang,
Hidangan tetamu diwaktu pagi;
Ramai rakan datang bertandang,
Lain masa kita berchating lagi..."

Masdihana Hamzah said...

Salam Kak Einaz.

Tq banyak2 kak....kiriman akak tu dah selamat saya terima, dan dah separuh pkt dah saya melantak... sedap tu kuih siput yg akak kirim. Mmg favourite saya. buat sendiri ke kak.....

LYNN said...

assalamualaikum Mas, Selamat Hari Raya. Semoga awak dan baby dlam perut sihat jugak . Wah dapat smbyag kat MasjidilHaram masa raye best gak. En. Pawi tu keje katenye pagi raye kami tengok makan biskut jer..nak buat camner e!!. anyway makanan raye tu kire ok lah. Kite nak masak pun tarak mood then tunggu adik ipar ler datang kat senai beraye sesama.

Masdihana Hamzah said...

Salam Kak Lynn.

Alhamdulillah, diizinkan tuhan kami dapat sembahyang kat masjidil haram walaupun masa nak pergi tu sangat2 kelam kabut.

En. Pawi akak tu asyik ot je... nak kumpul duit banyak2 kot nak bawak family dia cepat2 kemari. Nampak dia happy je kat sini. Hari tu ada gak jemput dia makan2 kat umah. Nasi himpit yang lembik n tak lawa tu pun dia kata sedap....

KAHERAH said...

salam Mas..dah bapa bulan ni? Bila due?huhuhu. Sib dekat ngan hubby, Erah ni jauhhhh...