Friday, April 3, 2009

Minggu ke 36



Hari Ahad lepas gi rutin check up lagi. Rupa-rupanyer dah masuk 36 minggu dah kandungan aku ni. Insyallah 3-4 minggu lagi lahirlah permata hati kami yang kedua. Doa-doakanlah semoga semuanya selamat. Maklumlah dah nak dekat 6 tahun dah ni tak bersalin.

Check up ari tu, kena amik darah, urine dan buat ultrasound. Alhamdulillah baby berada di dalam keadaan sihat walafiat. Berat pun dah nak dekat 2.6 kg. Tapi result darah ngan urine aku lak ada masalah. Doktor kata aku kekurangan darah merah (anemia) dan ada gula lak pulak. Nak kena diabetes ke? aduh..... So, kena buat blood test lagi keesokkaan harinya. Kali ni kena amik 4 kali setiap satu jam. Alhamdulillah, semalam gi amik resultnya tak kena diabetes pun. Buat terkejut orang je doktor ni. Cuma kena kurangkan pengambilan makanan yang bergula je. Untuk anemia lak, kena masuk ubat kat sepital selang sehari sebanyak 5 kali untuk tambah darah merah. Sabar je le..... tulah tak suka makan sayur. hehehe...
Cerita pasal persediaan kelengkapan anak dan ibunya lak, alhamdulillah rasa-rasanya dah siap 100%. Barut, bedung dan ubat-ubat bersalin baru terima dari Malaysia 2 hari lepas. Terima kasih bebanyak kat mak yang ku cayang sebab tolong buatkan barut dan bedung untuk cucu dia ni. I LOVE U. Yang lain-lain beli kat Yanbu je le.... Mmmm... geram sungguh tengok baju2 baby kat sini, cantik2 belaka especially baju baby girl. Hari tu beli sikit je. Tunggu le bila baby dah keluar nanti, aku nak borong semua. Bolehkan En. Leman?

Sebahagian dari baju baby yang dah beli. Banyak colour pink gitu.

Set bersalin sendayu tinggi yg didatangkan khas dari Malaysia. Dah beli tu jangan buat perhiasaan lak. Makan jangan tak makan. Dengarnya boleh turun sampai 18 kg gitu.

7 comments:

Baitijannati said...

wah...bestnye kak mas...all dah ready...siap bercolour pink...kita bila la lagi nak colur camtu...asyik blue je...hehheh..btw...moga d permudahkan bersalin nnti...aminnn...

Masdihana Hamzah said...

insyallah, kalau ikut kata doktor, kami bakal dapat baby girl. tapi tu semuakan kuasa tuhan. doa2kan lah ye akak n baby selamat. amin.

cik aa said...

kita pun nk kaler pink gak la tahun depan..he2..dh lame x pgg yg pink punye..dh nk masuk 6 thun dh rindu kaler pink.
ape2 pun semoga akak selamat bersalin n baby/ibu sihat

Masdihana Hamzah said...

wah.. cik aa kita dah wat planning nak pregnant th depan. teruskan niat suci tu. rasa2nya sepital kat sini tak de masalah so far. nurse n doktor nyer pun very2 friendly.

LYNN said...

Dah nak dekat sangat dah tu 3-4 minggu tu mcm tunggu esok lusa je. Jangan culas nak makan hati lembu (kalau adalah) untuk tambah darah. Kalau makan pil obimine(merah) lagi cepat tapi kene makan sayur lah cik adik oi. Semoga tabah dan sabar selalu....

KAHERAH said...

Terujanye tengok...seronoknyeee...Semoga kak Mas selamat melahirkan ye..Insya ALLAH..Jumpa nanti di Yanbu.

missdream said...

askum angah, sihat jer..cume busy sket dh final sem ni..dh lama tak g umah nenek alya sbb skrg kete dh tggal kat perak. so susah sket..xsbrnye nk tgk adik alya...mesti comel cm dia jugak.hehe..min doakan angah selamat lahirkan baby..