Sunday, March 1, 2009

Minggu ke 31

Semalam gi check up lagi. Baby kat dalam perut dah masuk 31 minggu. Maknanya ada lebih kurang 9 minggu lagi untuk kami menimang PERMATA HATI kami yang kedua.
Alhamdulillah, doktor kata baby berada di dalam keadaan sihat. Kedudukan kepalanya pun dah berada di bawah. Beginilah hendaknya hingga saat kelahiran baby nanti. Bila aku tanya doktor.. "baby girl or boy?" dan dengan confident nyer doktor tu kata.... "baby girl". Alya dengar je doktor cakap cam tu, happy giler dia. Suka le tu dapat member sepermainan. Boy ke.... girl ke... aku tak kisah sangat, janji baby yang bakal lahir nanti sihat walafiat dan sempurna. Insyallah.
Bila dah dapat tau jantina ni, maka senang le sikit nak beli baju baby. Insyallah 2-3 ari ni boleh le jalan2 kat Balad cari baju baby.... mmmmm... teruja gitu.
Senarai keperluan baby:
Pakaian Bayi :
Baju lengan pendek/panjang, seluar pendek/panjang, sarung tangan & kaki, topi, lampin/lampin pakai buang, selimut, barut bayi, kain, tuala mandi bayi, almari/bakul pakaian, sapu tangan, tikar getah bayi dan beg bayi.

Mandian:
Sabun bayi, bedak bayi, losyen bayi, syampu bayi, besen mandi bayi, putik kapas, bakul alatan mandian, pengalas mandian tidak licin dan sikat/berus rambut.
Penyusuan:
Botol susu, puting, berus botol susu dan bekas simpan botol susu (warmer)sterilizer.
Tidur:
Bantal, bantal peluk dan tilam, sarung bantal dan sarung tilam, minyak kembung perut, tisu lembab dan pemotong kuku.
p/s : Ada apa-apa lagi tak keperluan baby yang tak de dalam senarai di atas ?

12 comments:

KAHERAH said...

Salam kak...

Rasa da cukup segala2nye tu kak...hehehe

Masdihana Hamzah said...

Ye ke.... tq erah. cuma larat tak larat je nak gi shopping ni. tadi jalan kejap kat Panda dah pancit. hehehe

eriema said...

Untuk bsby insyallah cukup, n emaknya pulak tukang urut dah dapat lum?????? kena cari tu....PENTING!

LYNN said...

Peranjat akak..ingat gambor saper..akak dia lahh.

Masdihana Hamzah said...

salam ema,

tukang urut cam lum dapat lagi... susah2 sangat ema jeee le jadi tukang urut nyer... urut le mana2 yg patut.

salam kak lynn,

tengah mood nak tengok muka baby je la ni... tu yg letak gambo alya masa kecik2....

Mrs Rafiuddin said...

salam kak..lama tak dengar kabar..hehe
cepatnyer dah 31 wks..rasa cam as pregnant dulu,tapi skali dah sama weeks jer..hehe..
rasanya dah cukup tu barang baby..kikiki
erm..babycourt,stroller,apa lagi ha,tu jer yg ingat..kiki

as dah stop shopping coz masa winter sale tu beli siap2..murah sini kalu nak banding malaysia.time sale la..nanti tunggu summer sale plak..lagi murahhhhh..hehe..

LYNN said...

oops Mas, muka abahnyer pun kene TATAP gak..anyway kekadang anak kedua boleh jadi cepat..kekadang.tu akak ler..tak menyempat-nyempat sebab bergadoh jer berebut tempat...

Siti Nasuha Hamzah said...

huhuh dulu time alya lahir...ucu, nenek and atok la antara yang paling awal sambut...siap buat suka2 ati kat hospital masuk bilik baby...tapi ni adik alya kami tak de...huhuhu nak tgok gak adik alya... the truth is...rindu kat alya n ibu...huhuhu

Masdihana Hamzah said...

Salam As,

dok sini sebagai housewife, rasa memang cepat gitu. pejam celik pejam celik dah nak masuk 8 bulan dah pregnant. cam tak caya gitu.

alhamdulillah, minggu lepas dah shopping barang2 baby. ibu alya yg giler gitu tengok barang baby. kalau boleh semua nak beli. hehehe

Salam Kak Lynn.

muka abah dia memang le kena tengok selalu. lebih2 lagi kalau berhajat sesuatu. hehehe...

Kak Lynn doa2kan lah ye semoga selamat semuanyer.

Salam Ucu Alya

alahai! jgn le buat ayat2 meleleh ucu oiii... cam nak jatuh air mata ni. kalau dok kat kedah ke.. sarawak ke... boleh le balik bersalin kat jb.

this time tak tau le sama yg nak dok teman kat sepital. silap2 ari bulan sorang2 je le... sedih ni..

cik aa said...

sedih la plak baca ayat kat atas...bersalin siap2 dulu,nt bleh citer pglmn ek..pastu bleh la i menyusul..he2

Masdihana Hamzah said...

sedih2 gak Nor oiii... tapi idup mesti diteruskan. huhuhu

no problem nanti kongsi pengalaman. awak tu kena le pregnant n bersalin dlm masa terdekat ni tuk sambung cuti cikgu... hehehe..

Ummi Wafa said...

sALAM KAK Mas, lama betul UW tak leave comment coz internet slow.. kalu nak bc blog kkdg bleh buka kekdg tidak :( huhuhuhu.. ala maklum lah dah blk kg.. ni guna broadband(kat kg de fixline telefon-tu ssh nak msk streamyx)..

eh akak nak deliver kat Yanbu ke? Wah, bagus2! satu pengalaman yg menarik.. so dlm ptg nati mcmana ekk?

so UW suggest akak utk guna PELAPIK TILAM TERAPIUTIK BIO-ION CONTIAGO dan B'YOUNG ADVANCED FUNCTIONAL BEVERAGE.. sangat sesuai utk ibu dalam pantang, tambah lg dkt negara org, krn fungsinya:
1. mempercepatkan proses pengecutan rahim
2. menambahkan tenaga yg telah hilang
3. cepat sembuh luka dlm dan luar
4. memperbanyakkan susu badan + tinggi kandungat zat(Kulit bayi akan menjadi cantik bl minum susu ibu yg mkn B'YOUNG)

NATI JGN LUPA CONTACT UW utk keterangan yg lebih lanjut arrezuerra@yahoo.com or skype me; mrs.nizam